NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Artikler og omtale av studier om kosthold, helse og adferd

Barn oppfører seg hyperaktivt etter å ha fått i seg fargestoffer
Vi gleder oss over at forskning om dette også har nådd det norske mattilsynet. Mange i vår forening reagerer ekstra tydelig på fargestoff i mat og spiser helst "ren", hjemmelaget mat. Vi håper at kunnskapen brer seg også til produsenter slik at vi får en enklere hverdag.
En i vår forening har skrevet et brev til aviser om dette. Her står mer forklart om Feingolddietten.

Ernæring og helse

Tidskrift for Den Norske Lægeforening hadde for noen år siden en artikkelserie om ernæring, hvor bl. a melk er viet en hel artikkel. Melk har mange gode egenskaper, men også visse dårlige -  især for oss som ikke tåler det så godt.
Om viktigheten av ernæring på helsenorge.no, helsedirektoratets sider.
Matportalen.no, Informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter

Magasinet Mat & Helse har gitt oss tillatelse til å legge ut artiklene om utviklingsforstyrrelser hos barn fra nummer 3/2009:

Artikkel i Mat & Helse om barn med utviklingsforstyrrelser
Tekst: Johnny Laupsa-Borge (se nedenfor), Dag Viljen Poleszynski, Iver Mysterud

Korrigert versjon av saker i Mat & Helse om barn med utviklingsforstyrrelser
Tekst: Johnny Laupsa-Borge


Kosthold uten tilsetningsstoffer bør vurderes brukt som standarbehandling ved hyperaktivitet foreslår en ekspert i British Medical Journal
Selv om det nå foreligger god dokumentasjon på sammenhengen mellom tilsetningsstoffer og hyperaktivitet hos barn anses det fortsatt som alternativbehandling i steden for standarbehandling å fjerne disse stoffene fra kosten i behandling av ADHD.

Av de tre hovedbehandlingsmetodene for barn med ADHD, medisinering, adferdsterapi og kostholdsmodifikasjoner er det bare medisinering og kostholdmodifikasjoner som er støttet av data fra flere studier. Alikevel blir adferdsterapi, hvis effekt ikke har støtte i vitenskapelig studier, fortsatt sett på som nødvendig i behandlingsstrategier.

Eliminering av tilsetingsstoffer er en relativt harmløs intervensjon, og bør vurderes innført som standarbehandling konkluderer Professor Andrew Kemp

Editorials: Food additives and hyperactivity BMJ 2008
professor of paediatric allergy and clinical immunology, Andrew Kemp

Mer om tilsetningsstoffer og hyperaktivitet (eksterne linker):

* http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080522210010.htm

* Hyperaktiv av fargestoffer (NRK): http://www.nrk.no/nyheter/utenriks/1.3398473

 

Disse kan gi hyperaktivitet:
E 102 Tatrazin: Gult fargestoff
E 104 Kinolingult: Grønngult fargestoff
E 110 Paraoransje: Gult fargestoff
E 122 Azorubin: Rødt fargestoff
E 124 Nykockin: Rødt fargestoff
E 129 Allurarød AC: Rødt fargestoff
E 211 Natriumbenzoat: Konserveringsmiddel


Effekt av diett for barn med AD/HD – problematikk.
av Liv Nina Hustoft
Masteroppgave 2007 Master i spesialpedagogikk

23 barn med AD/HD-problemer og avvikende urinpeptidmønstre og nivå deltok i en gluten- og melkefri studie, "AD/HD - diett som supplerende hjelpemiddel i spesialpedagogikk” ledet av Nødland og Fosse.Elleve barn deltok videre i prosjektet over 5 år.

Liv Nina Hustoft har skrevet en master i spesialpedagogikk for Universitetet i Stavanger om resultater for gruppen barn som fortsatte diettforsøket ut over den opprinnelige studieperioden.

Det femte året var det enighet mellom foreldre og lærere om at 54,54% av utvalget ikke lenger viste betydelige atferdsvansker.

Konklusjon: Kasein og glutenfri diett har effekt på barn med AD/HD-problematikk og er verd å prøve som en behandlingsmetode dersom barnet får påvist ved urinprøve avvikende urinpeptidmønstre og forhøyde urinpeptidnivå.

Kosthold og adferd
En review av forskning foretatt om sammenhengen mellom kosthold og adferd.
Heidi Osa Michalsen,  Det utdanningsvitenskapelige fakultetet, Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo. Våren 2008.

 

Ny randomisert studie viser 50% eller mer reduksjon av ADHD-symptomatikk ved diett.

Abstraktet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18431534

Ny randomisert åpen "few food diet" viser god effekt på ADHD-symptomatikk.

Diettstudien ble utført på 15 barn, med 12 barn i kontrollgruppen. Diettgruppen viste etter 9 uker 50% eller mer reduksjon i ADHD symptomatikk. Dietten viste seg også å ha svært god effekt på Oppositional defiant disorder (ODD).

Few food dietten besto av ris, kalkun, lam, grønnsaker, frukt, margarin, vegetabilske oljer, te, pærejuice og vann. 

Mekanismene mellom kosthold og ADHD symptomatikk er ukjente, og mer forskning på dette området er nødvendig. Samtidig konkluderer studien med, på bakgrunn av denne og tidligere diettstudier, at foreldre som ønsker å forsøke diettbehandling av sitt barn bør få støtte til å forsøke, forutsatt at de får råd fra ernæringsfysiologer før gjennomføringen.
 

A randomised controlled trial into the effects of food on ADHD
Lidy M.J. Pelsser et al. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2008 Apr 21.

PMID: 18431534


Nytt kosthold mot ADHD
Barn med atferdsproblemer kan få et bedre liv ved å legge om kostholdet. I et forskningsprosjekt kuttet 23 barn med ADHD-atferd ut alle melkeprodukter i ett år. Resultatet var økt konsentrasjon og mindre konflikter. (Fra www.forskning.no)

Nytt liv uten melk og gluten
Ved å kutte ut melk og gluten har mange hundre norske barn med adferdsproblemer fått bedre konsentrasjon og mindre hyperaktiv adferd, men offentlige helsemyndigheter ønsker ikke å anbefale dietten fordi de mener virkningen ikke er godt nok dokumentert. Reportasje på NRK Puls Januar 2008.  
 
Diet, ADHD & Behavior
A QUARTER-CENTURY REVIEW. Michael F. Jacobson, Ph.D., and David Schardt, M.S.
Center for Science in the Public Interest. 2008

 

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

Forside-PIF-nytt-nr-1-2017 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.