NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

De mange ulike årsakene til depresjon og angst

Dette innlegget ble sendt til debattredaktøren i Aftenposten 4. desember 2007, men ble refusert

Vi tror depresjon og angst kommer av problemer i barndommen, likevel behandler vi det med piller og biokjemi. Det ropes på mer ressurser slik at vi alle kan gå til hver vår psykolog og snakke med en forståelsesfull person i en time i uka i flere år. Noen blir bedre av en slik samtaleterapi, men slett ikke alle. De fleste med psykiske problemer får imidlertid en pille – og ofte hjelper det, hvertfall litt, kanskje etter litt prøving og feiling med ulike piller.

Kan det være at vi ofte ser problemene omvendt av slik de er, at vi går i surr i årsak og virkning? Kan det være at biokjemiske piller hjelper litt fordi det faktisk er en biokjemisk årsak til manges psykiske problemer? Enkelt forklart : mangler vi byggestoffene til signalstoffer ihjernen, kan vi ikke lage alle signalstoffene vi trenger. Mangler vi
enzymene vi trenger, kan vi ikke bryte ned det vi tilfører slik at det blir dannet opioide peptider som påvirker oss. Har vi ikke nok omega 3, får ikke cellemembranene den fleksibiliteten de trenger, og disse peptidene– kommer seg gjennom og påvirker hjernen. Har vi feil mikroflora i magen, kan giftstoffene disse bakteriene danner gjøre oss deprimerte og sure.

- og selvsagt kan det skje at vi får problemer på grunn av vanskelig barndom.

Mitt ønske

Jeg ønsker at folk med psykiske problemer skal prøve diett. For å vite sikkert at det ikke er maten som er problemet må folk prøve seg fram, og mer gjennomført enn bare to uker uten melk I glasset. Dessverre har vi ikke tester som sikkert viser om du har proteinintoleranse eller hyperpeptiduri. Urinpeptidprøve kan gi en indikasjon, men dessverre er det mange falske negative. Dr Karl Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet har forsket på sammenhengen i mange år.

Det er viktig å vite at mange får abstinenser som kan vare i tre måneder når de slutter med gluten og melk. Vit at alle små spor av gluten og melk må unngås: den vanlige cøliakigrensen på 200ppm er alt for høy og gir store utslag. Mye ferdigmatproduksjon i Norge er ikke ren nok, slik at det er tryggest å spise hjemmelaget inntil en føler seg bra. Vit at for noen er det ikke nok med diett: vitamintilskudd, mineraler, probiotika og riktige fettsyrer er helt essensielt for å komme på fote igjen. Når lagrene så er fylt opp og næmer seg "normalen", kan vitamintilskuddene kuttes ned.

Paradigmeskifte

Sammenhengen mellom hyperpeptiduri og påvirkning av psyken er kjent. Det krever imidlertid et fullstendig paradigmeskifte å begynne å tro på en biokjemisk årsak som kanskje til og med har med maten å gjøre. “Den uskyldige maten som akkurat jeg spiser hver dag og jeg er jo helt OK, hvorfor skal jeg da tro at du blir syk av det?”
Jeg er snill og tror alltid det beste om folk, derfor tror jeg ikke det er på grunn av bindinger til industrien eller maktkamp.

Jeg ønsker og tror at det bare er et spørmål om tid før biomedisinsk behandling blir helt vanlig og hyperpeptiduri er et ord alle kjenner til.

Tove Stenersen

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.