NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Den manglende biomedisin

Debattinnlegg refusert fra Aftenposten 17 desember 2007 Av Lars Skrivarson (pseudonym)

Som vi vet, får vi hjelp med hodepine av acetylsalisylsyre. Når vi har diagnosen feber, blir vi lindret ved hjelp av febernedsettende medisiner. Forkjølelse kommer av å være kald på bena og hodet, så varme sokker og luer beskytter oss. Når vi er psykisk syke, blir vi ”helbredet” av psykofarmaka av ulike typer. Diagnose blir stilt på grunnlag av symptomer (”feber”), og medisin blir utprøvd en etter en inntil man finner noe som virker.

Jeg har vært innlagt på psykiatrisk sykehus med forskjellige diagnoser. Psykologene og psykiaterne har visst ikke vært helt enige seg i mellom om hva jeg feiler. Kanskje det er så vanskelig å finne ut fordi det ikke har blitt tatt en biologisk prøve en eneste gang?

Jeg har ikke blitt testet for om jeg har cøliaki eller vevstypen som cøliakere har (1) av noe sykehus jeg har vært innlagt på. Jeg har ikke blitt testet for matvareintoleranse (hyperpeptiduri) (se K.L. Reichelt forskning gjennom et langt liv). Men tvert i mot blitt fortalt at matintoleranse er psykisk. Jeg har ikke blitt testet for mineralmangel (2), uten at jeg selv har bedt om dette. Jeg har ikke blitt gitt omega 3. Selv om det finnes forskning som tyder på at dette har betydning ved psykiske lidelser. Og heller ingen andre biologiske problemer har blitt på noen måte testet eller utprøvd av det offentlige.

Derimot har jeg blitt snakket til som om jeg var et barn, og min barndom er nøye analysert. Egentlig skjedde det ikke noe spesielt med meg i min barndom, jeg hadde det ikke så fantastisk, men det var kanskje fordi jeg allerede da var ganske syk? Mine foreldre var helt OK og hyggelige foreldre som gjorde sitt beste, jeg ble ikke utsatt for overgrep av noe slag.

Utbruddet av psykose skal så ”helbredes” ved å endre mengden signalstoffer til reseptorene i hjernen som antas, uten noensinne å ha blitt testet, at er annerledes enn normalen.

Nevroleptika er laget for å slå ut pasienten, ikke for å helbrede. Og medfører også store vektøkninger. Men ingen fortalte meg hvordan jeg skulle beholde min egen vekt, eller ta minst mulig medisin slik at jeg ikke følte meg psykisk redusert.

Jeg er nå nesten frisk. Det er fordi jeg har tatt ansvar for min egen helse. Antar jeg har såkalt ”god selvforståelse” siden jeg selv oppfatter at jeg er syk. Jeg har jo også hatt særlig oversensitiv hud og vondt i magen, slik at å kutte absolutt alle spor av gluten og melk fra kostholdet har vært en forståelig og ansvarsfull behandling for meg. Men har man vondt lenge nok, så kutter man også ut vondt i magen følelsen.

Det har vært veldig vanskelig, både fordi jeg har hatt abstinenser og et forferdelig sug etter melk. Det merkelige er at når jeg går på medisin så er suget etter gluten og melk ekstra sterk. Men også fordi diettomleggingen har blitt direkte motarbeidet av leger og psykiatere. Helt uten å ha prøvd har de gått ut fra at akkurat jeg på ingen måte har problemer med disse matvarene, til tross for mine store mageproblemer hele livet. Til tross for store utslag på urinpeptidprøven, tror mange av dem at det bare er tull. Til tross for at jeg har blitt merkbart bedre også i hodet (se: jeg sitter her og skriver denne artikkelen!), kan de ikke se noen sammenheng.

Tror de det er tilfeldig at jeg blir dårligere hver gang jeg får i meg gluten og melk, og så bedre igjen når jeg klarer å holde meg unna? Det er landbrukets behov for avsetning av varene psykiatere og ernæringsfolk tjener når de går inn for melk og brød representert ved Oslofrokosten.

Jeg blir også merkbart bedre i de periodene jeg er utenom sykehus og kan ta store doser vitaminer, mineraler, omega 3 og gode bakterier. Det man kaller biomedisin. Dette må jeg betale selv, og tildels holde hemmelig at jeg gjør. Og det har ikke vært lett å finne ut at dette er en mulighet.

Når skal norske leger få øynene opp for biomedisinsk behandling? Når skal de respektere pasientene sine nok til å høre etter når pasientene forteller at de er bedre? Når skal skattebetalerene få slippe å betale store summer til psykiatri, medisinering på blå resept og personer som må gå på trygd, når det finnes andre muligheter? Må det skje et generasjonsskifte i psykiatrien? Skal vi få et skille mellom de som har råd til å gå privat og de som må holde seg til det offentlige?

1 Acta Psychiatr Scand. 2006 Feb;113(2):82-90
The gluten connection: the association between schizophrenia and celiac disease.
Kalaydjian AE, Eaton W, Cascella N, Fasano A.
Department of Mental Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, MD 21205, USA
2 Journal of Clinical Psychiatry, 2001 Dec, 62 (12): 933
Do Vitamins or Minerals (Apart From Lithium) Have Mood-Stabilizing Effects?

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.