NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Likepersoner i Hordaland

 

Randi Johanne Sund (snakker også engelsk og brukbart tysk)
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Silje Heldal Monsen
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Elisabeth Birkeland
Ernæringsfysiolog med erfaring med bl. A low-FODMAP
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ida Haugan
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (vi kan evt.avtale telefontid)

Liv H. Andersen, Bergen

Tlf 56 35 24 63 - etter kl. 19.00
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Marna Olin
Har erfaring med matlaging (også asiatisk), mage-/tarm probl.og astma.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Randi Hovgaard
Har erfaring med fibromyalgi, asperger, revmatisme, steinalderdiett og matlaging.
Tlf 99585322
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Presentasjon av likepersoner i Hordaland

Her kommer pressentasjon av noen av likepersonene som var på likemannskurset i Bergen 31. oktober 2008 og 21.-22. april 2012. Vi er alle ulike og kan derfor bidra på ulike måter. Noen er gode til å lytte, andre til å prate, noen til å bake og noen til å spise det andre har bakt. Husk at likeperoner ikke er eksperter eller talsmenn for foreningen, de er frivillige som ønsker å dele og bruke sin personlige erfaring til å hjelpe andre.

Siden vi er veldig ulike i foreningen, er det kjekt å få vite litt om likepersonene slik at en kan kontakte en som kanskje kan har erfaring som kan være nyttig i akkurat din livssituasjon.

Navnet mitt er Randi Johanne Sund.  Jeg er 71 år og bor i Bergen. Det ble påvist at jeg ikke tålte melk og gluten i 1994.  Grunnen til at jeg  sendte en blodprøve til Holland ( www.keac.nl ) var at jeg hadde kraftige muskel- og leddsmerter.  Uten melk og gluten tok det 4-5 måneder før alle ledd- og muskelsmerter var borte.  Jeg er fortsatt avhengig av mat uten gluten og melk.
 
Min sønn (født i 1966) fikk diagnose hyperaktiv (ADHD) da han var 6 år.  Noen år senere leste jeg "Why your Child is Hyperacctive" av dr. Benjamin Feingold.  Han hadde oppdaget at mange hyperaktive barn ble verre etter de spiste mat med kunstige tilsetninger og mat som inneholdt naturlig salisylat. Denne Feingold-dietten prøvde jeg på min sønn, og merket tydelig forbedring.  I 1978 ble Feingold Foreningen startet i Bergen.  Den ble senere slått sammen med Protein Intoleranse Foreningen i Hordaland.


Jeg kan kontaktes på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.    
 
----

Mitt navn er Ida Haugan. Jeg bor i Bergen. Som 7 åring var min sønn mye syk, og jeg ønsket å teste om han reagerte på noe i maten. Han likte ikke tanken på å bli stukket, og jeg  brettet opp skjorteermet og  demonstrerte hvor enkelt en blodprøve kunne  taes. Enden på visen var at det ble sendt inn to prøver! Og begge reagerte på svært mange matvarer (IgG4 antistoffer). Vi fjernet  først kumelk fra kosten, og begge ble mye bedre. Min sønn hadde hatt mange luftveis infeksjoner, men også vondt i magen. Jeg hadde hatt  kronisk hoste hele mitt liv, men forsto ikke at det kunne skyldes matintoleranse før jeg hørte et foredrag av leder ved Tonsåsen. Min hoste forsvant for godt to uker etter at kumelk ble fjernet. Det var vidunderlig. Jeg kunne plutselig lese høyt i timesvis uten å kremte. Følte også at jeg fikk mer overskudd i hverdagen.

Noen mnd ettrpå fikk jeg resultater fra urinpeptidanalysen som antydet at begge reagerte på gluten og melk, men ingen har cøliaki. Min sønn vegret seg kraftig for å spise glutenfrie brød. Så han fortsatte i det vesentlige uten kumelk og fikk gode hjemmelagete speltbrød. Mens jeg startet opp en 100% gluten og melkefri kost og gjennomførte den  i ett år. Resultatet ikke ble ikke fullt så godt som jeg håpet. Jeg reagerte også på gjær, så jeg skulle nok ha brukt gjærfri bakst dette året. Var også misfornøyd med det lyse glutenfrie melet. Siden har jeg prøvd litt av hvert av forskjellige typer brød, scones og dietter. Candida diett var mest effektivt for meg.

Når sant skal sies er jeg blitt så frisk at jeg har spist helt vanlig mat på ferieturer, men jeg unngår å drikke melk.  Det går bra en uke, men så må jeg ”inn på rett spor igjen”. Det vil si at jeg reduserer mengden av mat min kropp fordøyer dårlig. Brødmat er ikke tingen for meg. I tre år spiste jeg smoothies hver morgen for å unngå ett brødmåltid. Det siste halvåret har jeg startet dagen med pannekaker. Dette er ypperlig for meg. Jeg unngår gjær, bruker minst mulig glutenfritt mel og mest mulig protein og sundt fett. Bonusen: Er mett i 5-6 timer!

Det jeg kan bidra med er praktiske tips til matlaging. Jeg lager det meste selv, slik at jeg vet hva som er i kjøtt- og fiskekaker. Ellers spiser jeg  mye kvernet vildtkjøtt og  grønnsaker. Og selvsagt et godt kosttilskudd.  Vil du starte dagen som meg, har du pannekakeoppskrift min her:

2 ss mandelmel, 1 ss grovt Semper mel og 1 ss Po fiber (potetfiber) blandes  med litt vann og den fløten man tåler. Ett egg haes i, og det hele sveller en stund. Stekes som små pannekaker eller  i vaffeljern.

Hvis du mailer meg på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. kan vi evt avtale en telefontid.
 
----

Mitt navn er Liv H. Andersen, jeg bor i Bergen og er mor til 2 barn som begge går på gluten- og melkefri diett. De går på diett bl.a på grunn av ADHD, angst,samt endel andre psykiske problemstillinger. Har holdt på med gluten- og melkefri diett i mange år nå, og har erfart hvor virkningsfullt dette har vært for mine barn.

Ring meg dersom du trenger å prate med noen som har erfaring med
gjennomføring av diett til barn på grunn av psykiske problemstillingar som ADHD.
Send meg en mail på: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ring meg på: 56 35 24 63 etter kl 19.00.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.