NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Bødbaking - oppskrifter

Enkelt brød

1 pk toro lys glutenfri melblanding uten hvetestivelse.
Hell av ca halvparten og erstatt det du heller ut med for eksempel quinoa-, amarant-, jytte- eller boghvetemel.
Tilsett en stor håndfull solsikkekjerner.
2 ss olje.
1 ts salt
2 dl kokos- eller rismelk
2 dl vann
1/8 dels fersk gjær
1 ts honning
Evt 1 egg.

Rør det sammen i en bolle og la det heve over natten.
Stekes ved 175º midt i ovnen i ca 50 minutter.

Grovt brød

(Oppskriften er fra ”Vår Vei”s hjemmeside: www.varvei.no)

2 pakker Semper grov melblanding (Grønn pakke)
1dl linfrø
2dl solsikkefrø
1,5dl sesamfrø
2 egg
8 dl soya-/rismelk eller vann
1 ss honning/sukker/molasses eller mørk sirup
1pk tørr gjær
1 ss fiberhusk
0,5 dl solsikkeolje

Varm soya/ris melken til 37°C og tilsett gjær, fiberhusk og honning/sirup.
La det stå i ca 10 min.
Bland alle tørre ingredienser og tilsett væsken + egg. Bland dette godt
gjerne i 10 minutter. Fyll to smurte brødformer med deign og la dem heve i ca. 2 timer.
Stek brødene i 50-60 minutter på 170°C og la de hvile på rist etterpå. Hvis noen ikke liker hele frø i brødet, kan frøene males før de tilsettes i brødet.

Tips: Skjær brødet opp i skiver mens det ennå er lunken og legg det i porsjonsposer med mellomleggspapir mellom skivene. Da er det lett å ta opp og sette skivene rett i brødristeren. Brødet bør ristes – da er konsistensen super.   

Et godt brød til brødbakemaskin

Av Hildegunn Flatabø

3,2 dl væske/halvparten vann, andre halvparten kokos/rismelk
30g kokos/mandelmel
170g semper grov(grønn)
100g bajrimel
100g rismel
50g kurakkanmel
1/2 ts honning
1 ts sesamfrø
3 ts gresskarkjerner
3 ts solsikkefrø
1/2 ss olje
1 ts salt
1 ts tørrgjær
1/2-1 ss psylliumfrø / fiber husk

Kurakkan-og bajrimel kan byttes med f.eks bokhvete-, hirse-jytte-eller linsemel.

Jannickes brød

Av Jannicke Stav

1 l mel  ( 1/3 bokhvete, 1/3 amarantmel og
1/3 valgfritt mel. Eks maismel, maizena, rismel eller hirseflak.)
0,5l vann
½ pk fersk gjær
1ts salt.

Brødet kan varieres med krydder. Hvis Du bruker karve males denne med saltet. Evt anis. Brødet kan også varieres med frø ( sesam, lin og solsikkefrø).

Rør deigen godt sammen i maskin. Den blir omtrent som havregrøt. Den får heve i 15 min i formen som er smurt med olivenolje. Stikk dypt ned med kniv flere steder i brødet før du setter det i ovn ved 200 grader C. Dermed unngår du at brødet fårhull midt i . Det hever seg godt!

Tilsett gjerne 2-3ss olje og 1-2ss fiberhusk for et saftigere brød. Minsk gjærmengde og forleng heve- og steketid.
Senk ovnstemperaturen til 170°C.

Bokhvetebrød

375g bokhveteflokker
125 g maismel, maizena eller melblanding
1 ss tapioka mel fiberhusk, trangant eller annet bindemiddel
1pk tørrgjær eller 50g fersk gjær
1ss sukker, sirup eller honning.
0,5 ts salt
2ss olje
ca 5 dl vann
1 egg ( om man vil)
4 ss linfrø
2ss sesamfrø
4ss bokhvetegryn.
Brødkrydder

Bland alt det tørre, hell lunken væske over det tørre og bland godt. Deigen skal være som en tykk risgrøt. Hev i 10-15 min i vannbad. Hell deigen i en godt smurt form og sett inn i kald ovn.
Stekes midt i ovnen ved 220°C i ca 50 min. Vipp brødet ut av formeren straks det er ferdig. OBS! bokhvete suger mye væske til seg, så la alltid deig og jevning hvile litt så du ser om det trengs mer væske i baksten.
Dette gir 1brød.

Brød med mel fra USA

Av Hanne Bjørg Walker

I mange år har jeg importert mel fra USA for å lage glutenfrie brød til barna. Jeg blander alle melsortene selv og lager nok melblandinger for en måned om gangen. Etter mange henvendelser den siste tiden, kommer her de melblandingene jeg nå bruker. Jeg har prøvd å lage dem så økonomisk gunstige som mulig.

Fra utlandet kommer;
Fra www.authenticfoods.com kjøper jeg  Garfava mel  og Xanthan Gum.
Dette kan også kjøpes hos www.missroben.com
Videre kjøper jeg Aluminiumsfritt bakepulver fra f.eks missroben
Kalsiumpulver kjøper jeg fra Kirkman www.kirkmanlabs.com

Fra Norge;
Videre kjøper jeg hvitt rismel fra Risenta. Noen helsekostforretninger i Norge har det, ellers må det bestilles på
helsekostforretningen. Toro Lys melblanding. Jyttemel

Melblanding 1;
Bland 2 kopper Garfava mel med 4 kopper hvitt rismel.
Bland i 1,5 ss Xanthan gum
Bland i 1 ts bakepulver
Bland alt dette sammen.
( Man kan også kjøpe Authentic Food sin Pancake mix og bruke den som melblanding 1. Det faller mye dyrere p.g.a. frakten)

Melblanding  2  - Min grunnblanding;
Bland 1 kopp melblanding 1
+ 3 kopper hvitt rismel
+ 1,5 ss Xanthan gum
1 ts salt
½ ts Kalsiumpulver som er 1000mg Kalsium
Denne melblandingen kan brukes til brød, muffins, pizza,pizzaboller, kaker osv.

Melblanding 3
250 g Toro Lys Melblanding
250 g hvitt rismel
1/4 ts Kalsiumpulver
Denne melblandingen bruker jeg til vafler og til kaker

Melblanding 4
200 g Toro Lys
150 g  Jyttemel
650 g hvitt rismel
½ ts Kalsiumpulver
Denne melblandingen bruker jeg til sjokoladekake og eplekake
 
Brød

Melblanding 2 - grunnblanding
1 pose tørrgjær

4 ss kokosolje (i fast form)
2,5 kopp lunkent vann + kanskje litt mer
1/3 kopp omega 3 olje ( fra Alternativ Mat, event. Annen olje)
1 egg ( måtte bruke eggerstatter i 5 år)

Bland melblanding 2 og tørrgjær. Ha i alt det våte + kokusoljen i fast form. La gå i kjøkkenmaskin i 5 - 10 minutter med kakevisp. Deigen skal være som en veldig tykk sukkerbrød - deig. Bruk mer vann om nødvendig.
Ha i 2 former
Heves i ca. 30 minutter
Stek på 200° i 45 min. Dekkes over med papir etter 25 minutter.

Du får 20 skiver pr. brød. Hver brødskive inneholder 50 gram kalsium.
Eventuelt bruker jeg 2 ss knuste  gresskarfrø i brødet.

Jeg bruker ikke noe annet frø eller nøtter i brødet, noe jeg ikke har gjort på et år nå.

Lykke til for de som vil prøve.
Hanne Bjørg

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

Forside-PIF-nytt-nr-1-2017 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.