NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Kaker - andre

Mandelbunn m/valnøtter

250 g mandler
100 g valnøtter
150-180 g fruktose eller melis (bruk gjerne økologisk brunt sukker)
7 eggehviter (gjerne 8 eggehviter ved fruktose)

Mal mandler og valnøtter, sistnevnte bare grovmales, og bland i fruktose eller melis - ønsker man søter kake, er det bare å øke sukkermengden, på noen mandelpakker står det oppskrift på mandelbunn med like mye melis som  mandler/nøtter - men alt for søtt spør du meg...
Pisk eggehvitene stive og bland forsiktig i mandel-, nøtte- og sukkerblandingen. Ha det hele i en  rund form og stek den på 180 ºC i 20-25 min. Ved bruk av fruktose må temperaturen være lavere, ca 155 ºC, og steketiden minst 5-10 min lengre.
Pass på at kaken ikke blir for brun (pga fruktosen).
Obs! Konsistensen på kaken blir absolutt best med bruk av sukker/melis, så tåler man sukker, er det å anbefale. Fruktosen gjør den tørrere, derfor forslag om 8 eggehviter ved bruk av det. Ta gjerne kaken ut av ovnen litt før den er helt gjennomstekt, da blir den mindre tørr.
Eventuell pynt etter smak og hva man tåler. Ha f.eks. hjemmelaga is ved siden av, fruktcocktail, osv.

Gulrotkake

Av Hildegunn Flatabø

4 egg
4 dl sukker
røres
2 ½ dl nøytral olje
1dl quinoa mel
1dl rismel
3dl grønn semper
( Bruk det glutenfriemelet du foretrekker, til sammen 5dl)
2ts bakepulver
2ts natron
2ts kanel
1l revet gulrot (noen dråper sitron i guleroten)
3-5dl valnøtter grovhakkes (kan unnlates)
Blandes

Smør langpanne. Stekes ca 40 min i 170°C midt i ovnen.

Gulrotkake kan spises uten noe ekstra elle rden kan serveres med krem eller kokosyoghurt. For kokosyoghurt se side 17.

Med krem (kan også unnlates):
½ pakke soya naturell smøreost eller soyarømme
1,2dl smeltet/mykt melkefri margarin
¼ - ½  pakke melis
1ts vaniljesukker
Røres sammen og tilsett gjerne litt sitron eller appelsindråper.

Suksesskake med gul krem

300 g malte mandler
300 g sukker
5 eggehviter

Piske eggehvitene stive og tilsett sukker og malte mandler. Deigen fylles i smurt springform og stekes ved 170º i 40-45 minutter.

Gul eggkrem til suksesskake:

125 g sukker
1 dl Erlett *
5 eggeplommer
150 g melkefri margarin
1 ts vaniljesukker

Sukker, Erlett og eggeplommer røres sammen og gis et oppkok. Tilsett margarin og vaniljesukker og rør til det tykner. Smør eggkremen over kaken når den er kald

*Erlett er en dansk fløteerstatning som er laget av palmeolje. Den kan kjøpes i enkelte konditorier og helsekostforretninger.

Sitronkake

2 egg
2dl sukker
ca 1 ½ dl fin glutenfri melblanding
1dl potetmel
2ts bakepulver
1ts vaniljesukker
½ -1 ts fiberhusk
revet skall av ½ sitron
1dl varmt vann

Pisk egg og sukker hvitt.
Band melblanding, potetmel, bakepulver, vaniljesukker, fiberhusk og sitronskall. Rør blandingen sammen med egg og sukker. Tilsett det varme vannet, og rør til røren er jevn.

Formen: Smør en avlang kakeform som rommer 1 ½ liter. Strø den med glutenfritt mel.
Steking: I nedre del av ovnen, 175ºC, 40-50min.
La kaken stå en stund i formen før den hvelves ut.
Pynt med melisglasur smaksatt med sitron.

Eplekake

Av Hanne Bjørg Walker

150g   smør
180g   sukker
Røres hvitt

2 egg røres i
100g  Toro lys melblanding
40g    Rismel
35g    Jyttemel
1ts     vaniljesukker
1ts bakepulver
Alt det tørre blandes i

5 epler
kanel og sukker
Stekes i 180° i 40 min

Tips: Du kan ha flere epler etter hvor sure og saftige de er.

Grunndeig til søt gjærbakst

Av Sofie Rott

(eks. boller, kanelsnurrer, lussekatter, osv.)

5dl vann 37ºC
2ss fiberhusk
150 g melkefritt smør/evt. olje (ca 4ss)
10 dl glutenfritt mel (eks lys semper)
2dl Jyttemel
2ts kardemomme
2dl sukker
ca ½ ts salt
50 gram tørrgjær

Ha fiberhusk og gjær i vannet og la det stå i minst 10 minutter
Tilsett resten av ingrediensene og elt godt til en smidig deig.
Dekk til bollene. Heves til dobbelt størrelse. Form deigen til forskjellige bakverk med div typer fyll. Eks vaniljekrem, rosiner, kanel og sukker, mandelfyll og lignende.

Stekes midt i ovnen ved 225ºC i ca 10 minutter.

Sukkerbrød

4 store egg
1dl eller 90g sukker
½ ts flytende søtningsstoff
1 ½ dl  eller 90g lys glutenfri melmiks
1ss potetmel
1ts bakepulver

Pisk eggedosis. Skjær melblandingen forsiktig inn med en slikkepott . Stekes i 30 min ved 175ºC.
Av denne deigen kan man også tilsette forskjellig smak og lage for eks muffins eller rullekake.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.