NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Kaker - jul

Delfiakake

200 g delfiafett eller kokosfett
200 g melkefri sjokolade
2 egg
175 g melis

Fett og sjokolade smeltes ved svak varme og avkjøles. Pisk egg og melis porøs og bland inn i sjokoladeblandingen. Kle en avlang form (1,5 l) med matpapir. Ha sjokoladeblandingen i bunnen og legg deretter lagvis med ulike godsaker (f. Eks. gele, glutenfrie kjeks, marsipan).
Settes i kjøleskapet til kaken er stiv.

Pepperkaker 1

4ss Olje ( olivenolje)
0,5dl sukker
0,5dl sirup
0,5dl vann
1 ts ingefær
2ts kanel
0,5 – 1 ts nellik
0,5ts kardemomme
0,5ts natron
4dl Toro lys melblanding

Varm olje, sukker, sirup og alt krydderet samt natron i en panne på svak varme. Når sukkeret er løst opp tilsettes vann og mel. Deigen settes kaldt et par timer eller over natten. Stekes i ca. 5 min på 200°C

Pepperkaker 2

1 dl vann
300 g melkefri margarin
1 ss natron
3 dl kikertmel
3 dl toro
3 dl teff
1 dl pofiber
4 dl sukker
1 1/2 dl sirup
1-2 ts kanel
1-2 ts nellik

Varm opp sukker,sirup, vann, margarin og krydder til margarinen har smeltet.
Bland natron godt sammen med halvparten av melet.
Bland dette i væsken og rør godt.
Tilsett resten av melet litt etter litt og rør godt hele tiden til deigen blir glatt og smidig.
Dekk til deigen og la den stå kjølig natten over.
Kjevle ut deigen og stek en prøvekake.

Deigen bør ikke flyte ut. Dersom den gjør det, tilsett litt mer mel.

Stekes på 150°C i ca 12 minutt.

Pepperkakehus

220 g mørk sirup
220 g sukker
220 g melkefri margarin smeltes
2 egg piskes godt og haes oppi, samt
1 ts nellik
1 ts ingefær
660 g glutenfritt mel iblandet
1 ts natron

Stekes i ca. 10-12 minutter ved 200°C.

Sjablonger som passer til denne mengden deig, finner du her: Langside, tak og gavl med pipe.

Kakemenn

100 g melkefritt smør
ca 3 dl sukker
1 ts hornsalt
ca 2 dl soyamelk eller Erlett (fløteerstatning)
ca 12 dl fint glutenfritt mel

Smelt og avkjøl smøret. Bland alt det tørre. Rør inn det smeltede avkjølte smøret og melken, og arbeid deigen hurtig sammen i mikser. Legg plast over deigen og la deigen stå kjølig en til to timer. Elt deigen lett sammen, og kjevl den til ca 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kakemenn/damer.
Legg figurene på en smurt plate og stek dem ved ca. 200°Ci 7-10 min.
De skal være lyse i fargen (nesten hvite) når de er ferdige. Avkjøl på rist. Pynt med konditorfarge eller melisglasur. Bland gjerne litt kakao i melisglasuren. Skal du henge de opp som pynt, husk å lage hull!

Krumkaker

2 egg
1,5dl sukker
1,5 dl vann (lunkent)
1,5dl potetmel
1,5dl maizena eller glutenfritt mel
1/3 ts bakepulver

Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett mel, margarin og vann vekselvis. Litt av gangen. Stek i krumkakejern. Dersom kakene blir seige, kan en få de sprøe på nytt ved å varme de ved 100°C i stekeovnen og la de tørke på kakerist.

Kransekake

0,5 kg mandler
0,5 kg melis
1 ss lønnesirup
linfrø-avkok

Det er unødvendig å skålde mandlene først, men de må males på mandelkvern!
2ss linfrø og 1dl vann kokes, siles og avkjøles litt. Bruk ikke alt avkoket på en gang, tilsett etter behov. Bland alt i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være fast, men ikke tørr. Sett den i kjøleskapet til neste dag. Rull ut pølser og del i stenger. Stek ved 200ºC i ca 8 min. Når kakene er avkjølt kan endene dyppes i smeltet melkefri sjokolade.

Kokosmakroner med hele egg

2 egg
2 dl sukker eller 3 dl melis
200 g kokosmasse
½ ts vaniljesukker
5 ss potetmel eller maizena
1 knivsodd bakepulver

Pisk eggehvitene med sukker til stiv marengs. Rør inn eggeplommene, en av gangen. Bland i siktet mel, vaniljesukker og bakepulver. Tilsett kokosmassen. Legg 2 ts på stekeplaten til hver kake. Stek dem gyldengule på 180ºC i ca 10-15 minutter.

Godbit

260 g potetmel
70 g lys mel-miks
110g sukker
130 g smør
1 egg
1ts bakepulver

Egg og sukker piskes sammen.
Ha i resten. Lag små baller som
Trykkes flate med en gaffel.
Stekes i 8-10 min på 175°C.

Potetmel-topper

100 g margarin uten melk
75 g melis
1 egg
50 skåldede, hakkede mandler
ca 200 g potetmel

Rør margarin og melis hvitt. Skill egget. Bland i eggeplommen, mandler og potetmel. Stivpisk eggehviten og bland den i til slutt. Sett små topper med teskje på bakepapir. Stek kaken til de er lyse og gjennomtørre i 10-15 minutter på200ºC.

Sandnøtter

125 g margarin uten melk
125g sukker 2 ts vaniljesukker
1 egg
275 g potetmel

Rør margarin og sukker hvitt. Rør i egget. Tilsett til slutt det tørre. Trill til små kuler og legg på smurt bakepapir.  Trykk de ned med gaffel.
Stekes på 175º i ca 10-15 minutter.

Juledessert

Lys bringebærgele med champagne granitee
Kan lages noen dager før bruk.

Lys bringebærgele
250 g frosne bringebær
75 g sukker
2 pl gelatin.

Strø sukker over de frosne bærene og la dette tine. Legg så dette i et klede over natten, ofr å få en klar bringebærkraft. Bløtlegg gelatin og smelt gelatin i litt av kraften og bland med resten av den kalde kraften. Ha i dype tallerkener  ( gjerne glass) og sette kaldt.

Champagne granitee

Graniteen kan lages noen dager før bruk. Helles i form og fryses kvelden før.
½ flaske champagne
75 g sukker
½ dl sukker
saft fra en ½ sitron

Kok opp vann og sukker og avkjøl. Bland champagne og sitronjuice. Fryses, rør innimellom slik at det blir iskrystaller. Graniteen legges pent på geleen og pyntes med friske bringebær.
Både gelé, granitee og evt. sorbé kan varieres i utallige varianter etter hvilke råvarer du har.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.