NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Middag - supper og gryter

Pølsegryte

3 poteter, terninger
2 gulrøtter, terninger
1 løk, finnhakket
1 boks bønner i tomatsaus
2 ss tomatpuré
1-2 dl vann
½ ts salt
1 krm pepper
100g pølse i skiver
1 laurbærblad
½ ts timian

Kutt opp grønnsakene og ha dem oppi sammen med tomatbønnene i en kjøle og tilsett tomatpuré, vann, timian og laurbærblad
La det småkoke til potetene er møre, ca 10-15 minutt
Smak til med krydder og ha pølseskivene oppi og la gryten få et oppkok.

Fårikål

500g lammekjøtt
½ hvit kål i båter
1 ss mel
1 ts salt
1 ts hel pepper
2-3 dl vann

Del kjøttet i serveringsstykker og kålen i båter
Legg kjøtt og kål lagvis i kjele med feteste stykket nederst
Dryss mel, salt og pepper mellom lagene
Hell på vann og kok opp
Skru ned varmen og la retten trekke i 1-1 ½ time under lokk til kjøttet er mørt

Italiensk pølsegryte

2 porsjoner

3 dl makaroni
1 løk hakket
1 potet i terninger
1 gulrot i terninger
1 ss smør/olje
1 pølse i skiver
½ boks mais
½ dl tomat pure/ketchup
1-2 dl vann
½ ts salt
!/2 krm pepper
½ ts paprikapulver

Kok makaroni som det står på pakken (ca 10minutt)
Del opp grønnsakene og brun dem i olje/smør gryta
Tilsett kokt makaroni, pølse, mais, tomatpuré/ketchup og vann
La gryta trekke ved svak varme i 5 minutter
Smak til med krydder

I PIFnytt nr 1 2008 står det en adresse til hvor en kan bestille helt melkefrie pølser. Mange tåler dessverre ikke Gildes go´og mager som inneholder spor av melk.

Kinesisk gryte

400g kylling eller annet kjøtt deles i strimler
1/5 hodekål evnt kinakål
2 paprika
1 brokkolistilk med buketter
1 ½ løk
blomkål noen buketter(kan sløyfes)

Grønnsakene snittes i små biter og blancheres i litt olje og tas ut av pannen.

Deretter stekes kjøttet i samme panne og krydres med salt og pepper. Tilsett de blancherte grønnsakene
smak til med ca 4-5ss soyasaus, littebitt chili, sukker, evt 1 hønsebuljongterning, vann og maizenajevning.

Serverers med ris. Ekstra godt hvis du drysser ristede sesamfrø over risen.

Lapskaus lettvint

4 personer.

600 g okse- eller svinekjøtt (jeg bruker gjerne litt svineknoke)
2 poser med lapskausblanding. Dette er en frossen blanding med poteter, gulrot, purre og selleri, og fåes i alle daglivarebutikker.
Salt og pepper etter smak.
Vann så det akkurat dekker kjøttet i kjelen

Kok kjøttet på svak varme til det er mørt. Bruker du høyrygg og svineknoke tar det 1-2 timer. Ta ut kjøttet og ha i lapskausblandingen i kraften fra kjøttet. Skjær kjøttet i små biter, og ha det i blandingen.
La dette koke til potetene er myke.

Dette er perfekt mat å lage stor porsjon av for så å fryse ned i ”1 middagsstørrelse”   

Høstgryte

4 personer

1kg lammebog
250g sjalottløk
1ts rosmarin
1ts salt
1 fedd hvitløk
1boks tomater
1boks bønner i tomatsaus
olje til steking.

Kjøttet skjæres i biter og brunes sammen med løken.
Tilsett krydder og hvitløk. Hell i de hermetiske Tomatene og la det hele trekke i ca. 40 min. Ha i bønnene Og gi det hele et oppkok. Serveres med kokte Poteter elle brød.

250g sjalottløk tilsvarer 3 stk sjalottløk eller 2stk vanlige løk.

Betasuppe

1 kg lammekjøtt med bein, f eks knoker
En halv stor sellerirot, ca 300 g
1 kg gulrøtter
1 purre
1 bunt persille eller litt løpstikke
ev 1 rot pastinakk

Kok lammekjøttet i omtrent ti minutter. Skrell sellerirota og skjær den i små biter. Hell ut vannet av gryta, skyll kjøttet og ha i nytt vann. Dette er den enkleste måten å få vekk ”grumset”.Når det koker opp igjen, må du bruke en flat skje og ta av skummet som flyter opp til overflaten. Da får du en fin og klar suppe. Når det ikke flyter opp mer skum, har du i sellerirotbitene.

Skrell gulrøttene og skjær dem i litt større biter. Når kjøttet har kokt ca en time, tar du gulrøttene i gryta. Sett ev gryta i kaldt vann, og deretter i kjøleskapet til dagen etter, eller fortsett å lage den:
La gjerne suppa koke en halv til en time til, men det er ikke nødvendig. Skyll og skjær purre i biter. Ha det i gryta. Skyll persillen og hakk fint, og ha den i gryta. Salt etter smak.

Ratatouille

4 tomater evt. 1 boks hermetiske
2 ss olje
2 løk –rød eller gul
2 båter hvitløk
1 squash
ca. 2 paprika
½ ts salt
Pepper etter smak
1 ss finhakkede krydderurter (timian, rosmarin, oregano, persille)

Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken. Ha i olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca 15 minutter. Smak ratatouillen til med urter, salt og pepper. 

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.