NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Følgende matvarer inneholder gluten:

• Bygg • Dinkel • Durumhvete • Gluten • Havregryn • Havremel • Hvete • Kavring • Kli • Makaroni • Nudler • Pasta • Rug • Sammalt hvete • Semulegryn • Spagetti • Spelt • Strøkavring • Triticale.

De aller mest følsomme kan også reagere på glutenrester i glukosesirup og druesukker. Glutenfri havre må være dyrket på en åker der korn med gluten ikke har vært dyrket på en stund. Kornet må også ha vært tresket og malt på en mølle der hvete ikke blir malt. Mange i foreningen tåler glutenfri havre, mens andre ikke tåler det.

Glutenfritt er ikke helt glutenfritt

Hvetestivelse inneholder små mengder gluten, og det er for mye for de fleste i foreningen vår. Vi kan kun spise det som kalles "naturlig fritt for gluten" og som er uten hvetestivelse. Vi arbeider for at navnet "glutenfritt" skal endres til "glutenredusert".

Ferdige brød

Det er nå flere steder ferdige brød i handelen som ikke inneholder hvetestivelse og dermed er helt fri for gluten. Bl.a Garbo brød som selges på SmartClub og Rema 1000, og brød fra Beto bakerier som selges på Ultra. Schäer har helt glutenfrie brød som selges på Sunkost og Ultra.

Det er også helt glutenfri og melkefri knekkebrød i handelen. Selger ditt lokale bakeri helt glutenfritt brød uten hvetestivelse? Da vil vi gjerne høre fra deg.

Helt glutenfritt mel

Melblandinger som kalles glutenfri inneholder som regel hvetestivelse og derved litt gluten. Det som kalles "naturlig fritt for gluten" skal være helt uten gluten. Helt glutenfri melblandinger i handelen i Norge er:

TORO GLUTENFRI LYS MELBLANDING er en blanding av ris-bokhvete,maisstivelse, potetstivelse osv, og er uten hvetestivelse. Den fås kjøpt overalt, til og med på REMA. Toro har også en grov variant som inneholder hvetestivelse.

TORO GLUTENFRI FIN KAKEMIKS er en blanding av risbakemel, mais- og potetstivelse og er uten hvetstivelse.

TORO GLUTENFRITT HAVREBRØD er basert på en blanding av bl.a. mais-, potet- og risstivelse og glutenfrie havregryn. Produktet er uten hvetstivelse, men for noen kan selv glutenfrie havregryn ikke være rene nok.

JYTTEMEL er naturlig fri for gluten og melk. Det inneholder råris, bokhvete, betefiber, potetstivelse.

HOLMENS melblanding er omtrent som Jyttemelet, men mildere i smaken og med mindre bokhvete. Naturlig fri for gluten.

SEMPER MEL, grønt fås kjøpt i forretninger med allergiavdelinger og helsekostforretninger. Det er ofte billigere i kartonger rett over svenskegrensen. Inneholder bla. ris, maisstivelse, sukker og en rekke E-stoffer.

Annet mel

Det er mange meltyper fra korn som er natulig fri for gluten. Imidlertid må du alltid vite om produsenten har malt det på en mølle hvor det ikke har blitt malt gluten, og at det er pakket i et rent lokale. Vi har foreløpig ingen oversikt over dette. Kanskje du kan hjelpe oss?

Varene fra Helios blir malt og pakket samme sted som hvete, og inneholder derfor gluten.

Enkelte i vår forening tåler hvetestivelse fint. Noen tåler hvetestivelse, men har problemer med andre kornsorter. Andre igjen må for eksempel spise Semper Lavprotein som inneholer mye hvetestivelse men lite annet protein, eller de spiser overhodet ikke mel og korn.

Dersom du har blitt testet og har funnet ut at du ikke tåler gluten, vil vi oppfordre deg til først å spise mat laget uten hvetestivelse, og så etter en stund forsøke om du tåler hvetestivelse. Alvorlighetsgraden av symptomer samsvarer ikke med hvorvidt folk tåler hvetestivelse eller ikke. Husk at våre symptomer ofte er litt vage, som f eks "ganske mye sur", og kan være vanskelig å kjenne på selv. Er det verden som går deg i mot, eller er det hvetestivelsen?

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

Forside-PIF-nytt-nr-1-2017 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.